pátek 26. srpna 2016

7 Facts about Manchester

...první postřehy z multikulturního města...

Mám za sebou první týden v Anglii. Sedím v pokoji ve společnosti (Christiana) Earl Grey a v hlavě mi běhají odlišnosti, kterých jsem si povšimla. Ukáži vám kousek pravého "Manchesterského" chování :D 

1) Lights? Why?
Světelná signalizace Angličanům asi opravdu nic moc neříká. Hlavní třída. Na semaforu svítí červený panáček. Zkušený angličan se rozhlédne a prostě přeběhne ulici. Kdyby to byl pouze jeden, tak si člověk řekne: "Pospíchá" "Nedočkavec" "Sebevrah" 


Ale ony to jsou prostě davy lidí!!! 


Chcete-li se tedy začlenit do společnosti.
 Prostě se rozhlédněte a Jděte! 

P.S.: stojíte-li na přechodu bez semaforu, neočekávejte že vám někdo zastaví. Prostě si musíte počkat až celá ta kolona aut projede. Pak může přejít na ostrůvek mezi pruhy a znovu čekat. Jak vzrušující! Chodec je tu prostě malý pán. :D :D :D 

2) Sluchátka! 
Pokud jdete po ulici a nemáte v uší, tak nejste místní. Manchester je známí díky své bohaté hudební scéně a všichni jsou na to právoplatně hrdí. Zde se narodily  hudební skupiny Oasis, Happy Mondays nebo Bee Gees. I dodneška zůstala hudební scéna velmi bohatá. Ve městě naleznete spousty klubů, kde jsou živá vystoupení zpěváků/skupin buď zcela zdarma či symbolické vstupné. 

zdroj: pinterest

3) Nebojí se ukázat kde pracují. 
Každé ráno potkávám spousty lidí s klíčenkou na krku a visačkou. Můžete velice snadno identifikovat, kde který človíček pracuje. Dokonce je uvidíte i v uniformách. Angličané se za svou práci nestydí. Je jedno zda pracuje v Tescu a nebo v tom mega drahém hotelu. Prostě si tu klíčenku na krku nechají, ať se děje co se děje. 

4) British Manchester Weather
Anglické počasí je proslulé častými dešti. Manchester to však posunul o level víš. V jednomu dnu se tu dokáže vystřídat 4 ročních období. Zatím s tím osobní zkušenost nemám. Ale už jsem zažila jak se během dne přetahuje sluníčko s deštěm o tom kdo na té obloze vlastně vládne. 

Důležitá rada: Mějte deštník stále při ruce. 

A kdyby váš déšť nachytal nepřipravené. Nebojte v každém obchodu i v malé trafice jsou deštníky k dostání! Oni prostě vědí! 

zdroj: pinterest

5) Architektura
Čím jsem byla šokována první den byla místní skladba budov. Tady si moc nelámaly hlavu s tím zda se jedná o historické centrum či nikoli. Tohle by jistě čeští památkáři nedovolili. Chcete nové moderní shopping centrum a katedrálu? No problem! Máte to mít. Dodává to však městu specifickou charakteristiku a svým vlastním způsobem to funguje. 

zdroj: vlastní fotografie
6) Live On-line
Město jde prostě s dobou. Nechce aby vám unikli nejnovější zprávy ze světa a tak můžete internet chytnout téměř všude. To že je wi-fi součástí restaurace je standardem. Ale tady se můžete zdarma připojit i v místním autobusu! 

7) I want to ride my bicycle, I want to ride my bike
Věc, která by mě nenapadl. Nikdy bych neřekla, že v Anglii kde neustále prší potkám tolik cyklistů. Mladí, staří, ženy, muži, děti. Prostě každý tu má kolo a jezdí za každého počasí! Bez pláštěnky se to samozřejmě neobejde! Ta je povinnou výbavou každého cyklisty. Skutečně, ani déšť je neodradí. Přes celé prázdniny se budovala na Oxford road nová cyklostezka. Jezdit na kole se tady určitě vyplatí. Ušetříte hodně času, neboť doprava je tu dost vytížená. 

zdroj: pinterest

Prozraďte mi: 
Kdo z vás byl v Manchesteru? Jaké máte poznatky z toho města? 

A důležitá otázka na závěr: 
Co by vás dál zajímalo? 

S láskou 
A. 



Žádné komentáře:

Okomentovat